Herstel

De operatie wordt verricht in dagbehandeling, waarbij u op dezelfde dag naar huis kunt. In enkele gevallen overnacht u in onze kliniek. In de eerste week hebt u meestal een lichte temperatuursverhoging. Als de wond meer gaat lekken wanneer u weer thuis bent moet u direct contact opnemen met uw behandelend specialist. Als u thuis bent kunnen de eerste dagen wat tegenvallen qua pijn. U krijgt pijnmedicatie mee voor thuis, maar het kan gebeuren dat u niet pijnvrij zult zijn. Zorg dat u de voorgeschreven pijnstillers maximaal slikt om goed te kunnen oefenen. Met elke dag die verstrijkt, zal het moeilijker worden om het maximale resultaat qua oefening te behalen. Angst voor bijvoorbeeld een wond die openspringt zorgt voor een slechtere functie. De wond is veilig genoeg om helemaal door te buigen!

De eerste twee weken voelt het been nog gezwollen aan en kunnen er bloeduitstortingen zijn in het onderbeen en in de knieholte. De hele herstelperiode duurt gemiddeld twaalf weken voor wat betreft de zwaarste fase. U moet zich er van bewust zijn dat uw knie niet meer zo wordt als in uw jonge jaren.

Voorzorgsmaatregelen tegen een infectie

Zorg voor een intacte huid. Indien er een wondje in het operatiegebied aanwezig is, kan de operatie niet doorgaan.

Vlak voor en na de ingreep krijgt u van de anesthesioloog een antibioticum toegediend ter voorkoming van een infectie.

In de jaren na de ingreep hebt u altijd een licht verhoogde kans op een infectie van de prothese. In het geval van een blaasontsteking, een infectie in de mond of een huidinfectie moet u meteen contact opnemen met de huisarts. Vanuit deze plekken is het bekend dat een bacterie zich door het lichaam kan verspreiden naar de plek van de minste weerstand en dat is in dit geval uw kunstknie.

Als u een (tandheelkundige) ingreep moet ondergaan in een geïnfecteerd gebied, moet u met de arts overleggen: preventief antibioticagebruik is dan wenselijk (bijvoorbeeld amoxicilline 1000mg tab 2 stuks 1 uur voor de ingreep).

Mogelijke complicaties en risico’s

Na de operatie kan er in zeldzame gevallen (0,5-1.0%) een infectie, een vertraagde wondgenezing of een nabloeding optreden. Laat ruim voor de operatie uw gebit door een tandarts controleren op ontstekingen. Een ontsteking hier of elders in het lichaam, kan overslaan naar de knie. Soms kan de infectie in de knie pas maanden of jaren later optreden. Het kan zelfs nodig zijn om de knieprothese tijdelijk te verwijderen om de infectie te laten genezen.

Ook zonder dat er sprake is van een infectie kan de prothese vroeg of laat loslaten. In dat geval zal er een nieuwe operatie nodig zijn.

Een niet veel voorkomende complicatie na een operatie van de knie is het ontstaan van een trombosebeen of een longembolie. Trombose is een bloedstolsel dat een vat afsluit. Rokers en vrouwen die de pil gebruiken hebben hierop een verhoogd risico! Als de kuit harder en pijnlijker aanvoelt, roder is of glanst, kan er sprake zijn van een trombosebeen. Neem bij twijfel onmiddellijk contact op met de behandelende orthopeed. Om het risico van een trombosebeen te verminderen, krijgt u fraxiparine spuitjes als bloedverdunners die u 28 dagen lang moet gebruiken. Het zetten van het spuitje is erg gemakkelijk en krijgt u van ons geleerd.

Autorijden

Als u de kliniek verlaat, moet u zich laten ophalen. U kunt dan nog niet zelf autorijden. Als het traplopen goed gaat, kunt u het autorijden weer oppakken, maar bekijk dit ook samen met de fysiotherapeut. Check voor wat autorijden betreft ook de polisvoorwaarden van uw autoverzekering.

Belangrijk

Neem contact op als er sprake is van:

  • Een bloeding die niet stopt nadat u er tien minuten stevig tegenaan heeft gedrukt.
  • Heftige pijn die niet goed reageert op de pijnmedicatie.
  • Een infectie van de wond die zich uit in roodheid, zwelling, pijn en eventueel pus of wondlekkage.
  • Een abnormale zwelling of koorts.
  • Ongerustheid of vragen.

 

Contact