Knie overig

Naast het plaatsen van heup- en knieprothesen in dagbehandeling, zien onze orthopedisch chirurgen ook patiënten voor diverse andere knie-gerelateerde ingrepen. Een bezoek aan onze poli brengt doorgaans snel helderheid in uw specifieke en persoonlijke situatie.

Meer informatie? Neem contact op met Orthoparc of vul het afspraakformulier in.

Kijkoperatie van de knie/ scopie van de knie

Bij een arthroscopie kijkt de orthopedisch chirurg in het gewricht met een arthroscoop. Dit is een kleine kijkbuis die aangesloten is op een camera, waarmee alle onderdelen in de knie goed zichtbaar gemaakt worden. Uw knie wordt in zijn geheel bekeken en indien nodig worden de beschadigde delen van de meniscus verwijderd. Soms kan de meniscus nog gehecht worden. Dit is afhankelijk van het type scheur, hoelang de scheur al bestaat en de leeftijd van de patiënt. Randen van beschadigd kraakbeen worden gladgemaakt maar kraakbeen kan helaas nog niet worden vernieuwd. Soms helpt het om kleine prikgaatjes te maken in de kale plekken om de knie een stimulans te geven wat littekenachtig kraakbeen aan te maken.

De voorste kruisbandoperatie

De voorste kruisband ligt midden in het kniegewricht. Deze band zorgt ervoor dat het onderbeen niet naar voren schiet wanneer u loopt of een draaibeweging maakt. De voorste kruisband kan scheuren, bijvoorbeeld tijdens het sporten of bij een ongeluk. Wanneer een voorste kruisband is afgescheurd of volledig uitgerekt, kan er een grotere bewegingsvrijheid van het kniegewricht zijn en kunnen er symptomen optreden zoals een gevoel van instabiliteit. Bij deze operatie kan gebruik worden gemaakt van de hamstrings als nieuwe voorste kruisband. De pees wordt via twee boorkanalen in het boven- en onderbeen getrokken en vastgezet. Op deze manier wordt de knie weer stabiel.

De halve knieprothese

Als een knie maar voor de helft versleten is, hoeven niet beide helften vervangen te worden. Met een halve knieprothese is het mogelijk om bijvoorbeeld alleen de binnen- of de buitenkant  vervangen. De rest van de knie blijft dan nog gewoon intact.

Het versleten kraakbeen van het boven- en onderbeen wordt verwijderd en vervangen door twee metalen prothesedelen. Hiertussen wordt een kunststof schijfje geplaatst dat functioneert als de nieuwe meniscus. Op deze manier zijn de pijnklachten ten gevolge van de slijtage verdwenen.

De standscorrectie

Als er door slijtage een scheve stand is ontstaan, kan deze scheve stand worden gecorrigeerd door een standscorrectie ook wel een tibiakop osteotomie (TKO) genoemd. Meestal wordt voor deze ingreep gekozen als de klachten aan één zijde van de knie optreden bij een scheefstand van het been en de patiënt nog te jong is voor een prothese. Bij deze operatie wordt de scheefstand gecorrigeerd naar een neutrale been as. Daarbij wordt het scheenbeen net onder de knie bijna doorgenomen. Vervolgens wordt het been met een “open wig” weer gefixeerd. Dit gebeurt met een stevige plaat met schroeven. Door de juiste beenas te herstellen wordt de overbelasting op de versleten binnenzijde van de knie verminderd en wordt de andere zijde van de knie zwaarder belast. Hierdoor wordt de pijn ten gevolge van de slijtage verminderd tot opgeheven en deze periode kan gemiddeld 5 tot 7 jaar duren. Daarna zal door het ouder worden het resultaat weer afnemen. Het voordeel van deze ingreep is dat u uw eigen gewricht behoudt.

De patellofemorale knieprothese

Het versleten kraakbeen van de knieschijf en het gedeelte waar de knieschijf tegen scharniert wordt verwijderd en vervangen door twee prothesedelen die met botcement worden vastgezet. De knieschijf is van kunststof en het gedeelte op het bovenbeen is van metaal. Dit gebeurt met een verticale snee van ongeveer tien centimeter aan de voorkant van de knie. Er worden verschillende namen gebruikt voor een patellofemorale knieprothese zoals een knieschijfprothese. De PFJ heeft net als alle andere prothesen natuurlijk niet het eeuwige leven. Als de prothese versleten is zal worden bekeken of er een nieuwe knieprothese moet worden geplaatst. Overigens is het meestal niet nodig om de knieschijf ook te vervangen.

Knieschijf uit de kom

De mediale patellofemorale ligament reconstructie: de mpfl plastiek
Een luxatie (uit de kom schieten) van de knieschijf komt vooral bij jonge mensen voor, vaker bij vrouwen dan bij mannen. Omdat de knieschijf hierbij naar de buitenzijde uit de kom gaat, scheurt doorgaans het bandje dat de knieschijf met de binnenzijde van het bovenbeen verbindt. Ook kan hierbij kraakbeenletsel ontstaan. Als deze luxaties vaker optreden kan een operatie worden verricht. Afhankelijk van de oorzaak kan er een nieuwe band aan de binnenzijde gemaakt worden om de knieschijf weer goed te laten sporen.

Contact