Info knieprothese

De knie is een scharniergewricht dat bestaat uit de
onderkant van het dijbeen (het bovenbeen), de bovenkant
van het scheenbeen en de knieschijf.


Deze delen zijn met elkaar verbonden door spieren, pezen, kapsels en een aantal stevige banden. De uiteinden van de botten zijn bedekt met kraakbeen zodat de knie soepel en pijnvrij kan bewegen. Tussen het dijbeen en het scheenbeen zitten twee meniscusschijfjes die schokken opvangen en de wrijving in de knie verminderen. De knie kan hierdoor goed bewegen, is stabiel en goed belastbaar.


Een gezond kniegewricht

Door veroudering, een ongeluk, een botbreuk, of een eerdere meniscus verwijdering kan de kraakbeenbedekking slijten. Dit noemen we slijtage of artrose.


Wat zijn de klachten van een versleten knie?

De knie kan stijf worden en pijn gaan doen. Soms treedt de pijn pas op bij intensieve activiteiten, maar later ook bij de normale dagelijkse dingen of zelfs ’s nachts. Traplopen wordt vervelend en bij het starten van een beweging treedt er pijn op. Sommige mensen ervaren stijfheid van de knie in de ochtend. De meeste mensen klagen over de toenemende beperkingen in de loopafstand en de bewegingen in het dagelijks leven.


Het kraakbeen is aangetast waardoor irritatie kan ontstaan. 

Er zijn veel merken en soorten knieprotheses op de markt. Bij Orthoparc worden er alleen protheses geplaatst die zich uit ervaring en vanuit de literatuur al bewezen hebben.


We gebruiken o.a. de Nexgen prothese van de firma Zimmer-Biomet. Deze geeft een zeer goed resultaat over een lange duur, zoals blijkt uit de landelijke registratie van orthopedische implantaten (LROI). Dit is een database waarin de landelijke cijfers worden bijgehouden voor alle protheses. De prothese is een highflex prothese en dit wil zeggen dat de knie veilig verder kan buigen dan een gebruikelijke prothese. Natuurlijk is het zo dat het resultaat van de operatie beter wordt naarmate de patiënt voor de operatie ook al verder kon buigen.

Voor vrouwen is er soms een wat smallere prothese nodig. Hiervoor gebruiken we dan de Gender uitvoering van de Nexgen prothese. Deze is iets smaller gemaakt zodat de rand van de prothese niet gevoeld kan worden als de knieën in zijligging op elkaar liggen.

De prothese precies op maat: PSI

U krijgt in alle gevallen de knie die precies voor uw maat bedoeld is. In sommige bijzondere gevallen kan het zinvol zijn om van te voren de planning per computer te maken. In dat geval worden er dan mallen gemaakt op basis van MRI beelden die speciaal daarvoor worden gemaakt. Deze mallen zijn dan specifiek voor uw knie en heten daarom ook patient specifieke instrumenten (PSI).


De Nexgen prothese


Prothese precies op maat: PSI

De Signature knie-prothese

Eén van de innovatieve technieken die in Orthoparc gebruikt wordt om een totale knie-prothese te plaatsen is de zogenaamde Signature/PSI-techniek. Bij deze techniek wordt de mal – die gebruikt wordt om de knieprothese bij u te plaatsen – vooraf speciaal voor u gemaakt. Voorafgaand aan de operatie wordt de exacte vorm en maat van de knie en de prothese bepaald aan de hand van een MRI-scan, welke gemaakt wordt van de totale beenas. De relatie tussen uw heup, knie en enkel is van cruciaal belang voor het goed functioneren van uw knie-prothese, aangezien de knie een scharniergewricht is. Aan de hand van deze MRI-scan wordt een mal gemaakt die alleen op úw knie past. De op maat gemaakte mal zorgt ervoor dat de prothese snel en nauwkeurig geplaatst kan worden.

Vanzelfsprekend informeren onze specialisten u graag persoonlijk over de diverse protheses.

Neem contact op met Orthoparc.

Vraag meer informatie aan

Voordat u zich aan de knie laat opereren, moet u goed weten waarom een operatie nodig is, wat de operatie inhoudt en hoe het herstel na de operatie zal verlopen.