Naar huis

Na de operatie mag u het been direct volledig, dus voor 100%, belasten. De eerste 6 weken zult u met hulpmiddelen lopen.

Een aantal dagen na de operatie voelt uw heup door zwelling in het been mogelijk stijf aan, vooral in de ochtend. Dit zal na verloop van tijd minder worden. U kunt de heup de eerste tijd mogelijk wat minder goed gebruiken. Ook zal de heup nog enige weken pijnlijk zijn. Dit is allemaal normaal. De zwelling en pijn zullen afnemen met het doen van de oefeningen en als u regelmatig korte stukjes loopt.

Voortzetting fysio- of oefentherapie

Na ontslag uit Orthoparc kan uw therapie worden voortgezet. U dient thuis goed uw oefeningen te doen. Overdrijf dit alleen niet. Het is belangrijk dat de spieren rondom het heupgewricht hun kracht behouden en langzaam weer verder versterkt worden. Dit traint u door te wandelen en met uw heup te oefenen. Als uw looppatroon bij het ontstaan van de klachten voor de operatie was veranderd, kunt u samen met de fysio- of oefentherapeut trainen om dit na de operatie te verbeteren.. Na de operatie loopt u ongeveer zes weken met krukken. Soms is dit korter, soms langer.

Bewegingsadviezen

U mag van ons na de operatie alles doen. Maar, dat betekent niet dat u ook alles kunt. Met bepaalde bewegingen, zoals het aantrekken van de sokken en schoenen kunt u in de eerste weken nog moeite hebben. U krijgt in de weken na de operatie vanzelf het vertrouwen om bepaalde bewegingen of activiteiten weer te verrichten. Uw eigen lichaam is hierbij leidend. Ook is het belangrijk dat u geen abrupte bewegingen maakt, omdat hierbij de kans op het uit de kom schieten van de heup het grootste is.

U mag na de operatie dus weer alles doen, zolang het veilig aanvoelt en het geen pijn doet. U kunt misschien nog niet alles, maar u zult merken dat u in de weken na de operatie vanzelf steeds meer gaat doen.

Fietsen en sporten na een heupoperatie

De eerste weken raden wij u af te fietsen. Het gevaar zit niet zozeer in het fietsen, maar meer in het plotseling moeten afstappen. U mag eventueel wel eerder op een hometrainer met hoog zadel. Dit is zelfs goed voor herstel van uw spierkracht. U voelt overigens zelf goed aan wanneer u weer kunt fietsen. De meeste sporten zijn in de eerste maanden na de operatie weer mogelijk. We raden u aan goed op te letten dat u niet valt. Verder worden sporten met veel piekbelasting op het heupgewricht, zoals hardlopen, ontraden.

Vraag meer informatie aan

Voordat u zich aan de heup laat opereren, moet u goed weten waarom een operatie nodig is, wat de operatie inhoudt en hoe het herstel na de operatie zal verlopen.

Contact