Herstel heupoperatie

Herstel heupoperatie

Om ervoor te zorgen dat u zo snel mogelijk weer pijnvrij en soepel kunt bewegen, sporten en werken, besteden we veel aandacht aan het herstel na de heupoperatie. Ons Rapid Recovery-programma is gericht op een snel, veilig en effectief herstel. We doen er samen met u alles aan om u snel na de heupoperatie weer op de been te krijgen. Lees hier informatie over de nazorg en herstel na een heupoperatie.

Medicatie tijdens en na operatie

Rondom de ingreep krijgt u antibiotica via een infuus en tabletten toegediend om de kans op een infectie te verkleinen. In sommige gevallen geven we patiënten nog enige dagen na de ingreep antibiotica. Daarnaast krijgt u pijnstillers en ontstekingsremmers mee die tegen kalkafzettingen rond het heupgewricht werken. Daarom is het belangrijk dat u deze medicijnen tot twee weken na de operatie eenmaal per dag blijft innemen.

Revalidatie bij een heupprothese

Direct nadat u de heupoperatie heeft ondergaan, begint het revalidatieproces. Bewegen is hierbij belangrijk. U mag na de operatie uw been meteen volledig belasten en ook alle bewegingen uitvoeren. Enkele uren na de operatie komt u al even uit bed om met de fysiotherapeut een paar passen te lopen. Doordat een heupoperatie een dagbehandeling is, mag u meestal na een aantal oefeningen al naar huis om daar verder te herstellen.

Wondzorg

Na de operatie heeft u een wond, waarop een grote pleister zit. Deze pleister kan één week blijven zitten en u kunt er ook gewoon mee douchen. De wond zelf is gehecht met een oplosbare draad of krammen. In de meeste gevallen lekt de wond helemaal niet, maar soms lekt de wond op een of meer plekjes een klein beetje na. U kunt de pleister gewoon laten zitten, ook als u een bloedvlek in het verband ziet.

Soms lekt er oud bloed uit de wond. Schrik hier niet van. Het lijkt namelijk erg veel bloed, maar nadat de druk van de wond is stopt het bloeden vanzelf. Omdat het lekken meestal in de eerste nacht na de operatie gebeurt, krijgt u een extra grote en ondoorzichtige pleister mee die u in de eerste nacht ruim over de andere plastic pleister plakt. Deze pleister vangt het bloed op. Let op dat u deze grote pleister niet op het plastic plakt. De ochtend na de operatie haalt u de ondoorzichtige pleister er namelijk weer af. Als de wond in de nacht erg heeft gelekt, neem dan de volgende ochtend voor de zekerheid even contact op met de kliniek.

Zeven dagen na de operatie kunt u de pleister zelf van de wond halen. De hechting zelf hoeft niet verwijderd te worden, deze lost vanzelf op.

Bewegen na de heupoperatie

Na de heupoperatie mag u het been direct volledig belasten. De eerste zes weken loopt u met hulpmiddelen. Door zwelling in het been kan de heup stijf en pijnlijk aanvoelen, waardoor niet alle bewegingen meteen lukken. Dat is normaal en het is belangrijk dat u hierbij naar uw lichaam luistert. Met bepaalde bewegingen, zoals het aantrekken van de sokken en schoenen kunt u in de eerste weken nog moeite hebben. U krijgt in de weken na de operatie vanzelf het vertrouwen om bepaalde bewegingen of activiteiten weer te verrichten.

Vermijd overhaaste, abrupte en extreme bewegingen, zoals hurken. Zo voorkomt u dat de heup uit de kom schiet. Een fysiotherapeut helpt bij het aansterken van de spieren rondom de heup, zodat de bewegingen steeds makkelijker gaan. De heup zal nog enige weken pijnlijk zijn, maar de pijn neemt af als u oefeningen doet en regelmatig korte stukjes loopt.

Douchen

U kunt direct na de operatie douchen. De pleister is ‘douchebestendig’. Ook na het verwijderen van de pleister, een week na de operatie, kunt u gewoon douchen. Let er wel op dat u de douchekop niet direct op de wond richt. Na het douchen dept u de wond voorzichtig droog met een schone handdoek.

Autorijden

Omdat u niet meteen na de operatie weer mag autorijden is het verstandig dat u iemand vraagt om u op te halen uit het ziekenhuis. Voor het autorijden is het belangrijk dat u voldoende kracht en reactiesnelheid in de benen heeft. Meestal is dit ongeveer zes weken na de operatie weer het geval. Om het in- en uitstappen te vergemakkelijken kunt u een plastic zak op de stoel leggen. Bekijk voordat u weer in de auto stapt voor de zekerheid ook de polisvoorwaarden van uw autoverzekering.

Voortzetting fysio- of oefentherapie

Na ontslag uit Orthoparc kan uw therapie worden voortgezet. U dient thuis goed uw oefeningen te doen. Overdrijf dit alleen niet. Het is belangrijk dat de spieren rondom het heupgewricht hun kracht behouden en langzaam weer verder versterkt worden. Dit traint u door te wandelen en heupoefeningen te doen. Als uw looppatroon bij het ontstaan van de klachten voor de operatie was veranderd, kunt u samen met de fysio- of oefentherapeut trainen om dit na de operatie te verbeteren.

Werkhervatting

Wanneer u weer kunt werken, is van meerdere dingen afhankelijk, zoals het soort werk dat u doet. Uw bedrijfsarts begeleidt de terugkeer naar uw werk. De bedrijfsarts kan informatie bij de orthopedisch chirurg opvragen. Orthoparc hanteert hierbij de geldende privacyregels.

Fietsen en sporten na een heupoperatie

De eerste weken raden wij u af te fietsen. Het gevaar zit niet zozeer in het fietsen, maar meer in het plotseling moeten afstappen. U mag eventueel wel eerder fietsen op een hometrainer met een hoog zadel. Dit is zelfs goed voor herstel van uw spierkracht. U voelt overigens zelf goed aan wanneer u weer kunt fietsen. De meeste sporten mag u in de eerste maanden na de operatie weer uitvoeren. We raden u aan hierbij goed op te letten dat u niet valt. Verder raden we sporten met veel piekbelasting op het heupgewricht, zoals hardlopen, af.

Vraag meer informatie aan

Voordat u zich aan de heup laat opereren, moet u goed weten waarom een operatie nodig is, wat de operatie inhoudt en hoe het herstel na de operatie zal verlopen.

Contact