Herstel

Medicatie tijdens en na operatie

Rondom de ingreep krijgt u antibiotica via een infuus en via tabletten toegediend om de kans op een infectie te verkleinen. In sommige gevallen krijgt de patiënt nog enige dagen na de ingreep antibiotica toegediend.

De pijnstillers/ontstekingsremmers die u krijgt, werken ook tegen kalkafzettingen rond het heupgewricht. Daarom moet u deze medicijnen gedurende twee weken na de operatie één maal per dag blijven innemen.

Wondzorg

Op de wond zit een grote pleister. Deze pleister kan één week blijven zitten en u kunt er gewoon mee douchen. De wond zelf is gehecht met een oplosbare draad of krammen. Meestal lekt de wond helemaal niet, maar soms lekt de wond op een of meer plekjes een klein beetje na. U ziet dan een bloedvlek in het verband, maar de pleister kan dan gewoon blijven zitten. Het kan gebeuren dat er toch oud bloed uit de wond lekt. Schrik hier niet van. Het lijkt namelijk heel veel bloed, maar nadat de druk van de wond is stopt het bloeden vanzelf. Omdat dit soms in de eerste nacht na de operatie gebeurd, hebt u voor de operatie een grote pleister gekregen die u in de eerste nacht ruim over en om de plastic pleister plakt. Deze vangt het bloed op. Let op: dus niet op het plastic plakken. De ochtend na de operatie kunt u deze grote ondoorzichtige pleister weer verwijderen. Als de wond in de nacht heel erg heeft gelekt, neem dan de volgende ochtend even contact op met de kliniek.

Zeven dagen na de operatie kunt u de pleister zelf van de wond halen. De hechting zelf hoeft niet verwijderd te worden, deze lost vanzelf op.

Douchen

U kunt direct na de operatie douchen. De pleister is ‘douchebestendig’. Ook als u de pleister na 7 dagen de operatie zelf van de wond hebt getrokken, kunt u hier gewoon mee douchen. Richt de douchekop alleen niet direct op de wond. Na het douchen dient u de wond voorzichtig droog te deppen met een schone handdoek.

Autorijden

Als u het ziekenhuis verlaat, moet u zich laten ophalen. U kunt dan nog niet zelf autorijden.. Voor het autorijden is het belangrijk dat u voldoende kracht en reactiesnelheid in de benen hebt. Meestal is dit ongeveer 6 weken na de operatie weer het geval. Om het in- en uitstappen te vergemakkelijken kunt u een plastic zak op de stoel leggen. Check voor wat autorijden betreft ook de polisvoorwaarden van uw autoverzekering.

Werkhervatting

Wanneer u weer kunt werken, is van meerdere dingen afhankelijk, zoals bijvoorbeeld het soort werk dat u doet. Uw bedrijfsarts begeleidt de terugkeer naar uw werk. De bedrijfsarts kan informatie bij de orthopedisch chirurg opvragen. Orthoparc hanteert hierbij de geldende privacyregels.

Vraag meer informatie aan

Voordat u zich aan de heup laat opereren, moet u goed weten waarom een operatie nodig is, wat de operatie inhoudt en hoe het herstel na de operatie zal verlopen.

Contact