Hoe verloopt een heupoperatie?

Besluit om te opereren

Voordat u zich aan de heup laat opereren, moet u goed weten waarom een operatie nodig is, wat de operatie inhoudt en hoe het herstel na de operatie zal verlopen.

De operatie via de voorste benadering (ASI techniek)

Tijdens de operatie aan uw heupgewricht wordt het versleten gewricht vervangen door een kunstgewricht (een prothese). Om een snel herstel na de operatie mogelijk te maken wordt een speciale operatietechniek bij u toegepast. Deze techniek genaamd ASI houdt in dat de orthopedisch chirurg via een snee aan de voorzijde van uw bovenbeen zonder uw spieren door te snijden de toegang tot uw heupgewricht vrij maakt. Hierna wordt het kapsel rondom uw heup open gemaakt, zodat uw versleten heup kan worden vervangen door de nieuwe heup.

De heupvervanging

Het vervangen van de heup bestaat uit het weghalen van het kapotte kraakbeen in de kom van uw heup en het verwijderen van de kop van uw bovenbeen. Wanneer dat gebeurd is, wordt de heupkom klaar gemaakt voor het plaatsen van een nieuwe kom.

In uw bovenbeen wordt een metalen steel ingebracht met daarop een kop. Kop en kom passen precies in elkaar. De prothese wordt, net als het zieke gewricht, op de plaats gehouden door het gewrichtskapsel en de spieren die hier omheen liggen. Als de kop in de kom is gezet, worden het gewrichtskapsel en de huid weer dichtgemaakt (gehecht).

Hoe lang duurt de heupoperatie?

De operatie duurt ongeveer een uur.

Nuchter zijn voor de operatie

Het is van groot belang dat u nuchter bent voor de operatie. U wordt hier uitgebreid over geïnformeerd door onze specialisten. Indien u niet nuchter bent op de dag van de operatie, dan kan de ingreep niet verricht worden.

Tijdens de operatie wordt een kortwerkende verdoving via een ruggenprik gegeven (zogenoemde spinaal anesthesie). De belangrijkste reden van deze kortwerkende verdoving is dat u in staat bent om na de operatie snel weer te kunnen bewegen.

Oefenen met krukken lopen

Na de operatie krijgt u van de fysiotherapeut oefeningen en adviezen voor lopen en bewegen. U zult meestal zes weken met krukken lopen. Soms is dit korter, maar soms ook wat langer. U kunt voor de operatie thuis alvast oefenen in het lopen met krukken. Deze zijn verkrijgbaar in de thuiszorgwinkel.

Vraag meer informatie aan

Voordat u zich aan de heup laat opereren, moet u goed weten waarom een operatie nodig is, wat de operatie inhoudt en hoe het herstel na de operatie zal verlopen.

Contact