Heupoperatie

Heupoperatie

Een heupoperatie is vaak de enige oplossing wanneer u last heeft van een versleten heup door bijvoorbeeld artrose. Met een nieuwe heup beweegt u weer soepel, zónder pijn. Tijdens de operatie, die ongeveer een uur duurt, wordt het versleten gewricht vervangen door een heupprothese.

Een versleten heup

Slijtage is een veel voorkomende aandoening aan de heup. De kraakbeenlaag van het gewricht is dan aangetast. Uiteindelijk kan het kraakbeen ernstig beschadigd of zelfs weg zijn, waardoor de gewrichtsvlakken niet soepel langs elkaar kunnen glijden. Met pijn en bewegingsbeperking als gevolg.

Versleten heup behandeling

Bij beginnende heupslijtage gaan we niet meteen over op een heupoperatie. We kijken eerst of we de klachten kunnen verhelpen of verminderen met:

 • een beweegprogramma bij uw fysiotherapeut of een van onze samenwerkingspartners
 • advies om af te vallen (bij overgewicht)
 • pijnstillers
 • een stok of ander (tijdelijk) hulpmiddel bij het lopen

Heupoperatie met een heupprothese

Mogen bovenstaande maatregelen niet baten? Dan is een nieuwe heup onvermijdelijk!

Voorbereiding op de heupoperatie

Voordat u een heupoperatie ondergaat, is het belangrijk dat u zich goed voorbereidt en dat u weet wat u tijdens en na de operatie kunt verwachten. Denk aan de volgende zaken tijdens de voorbereiding op uw heupoperatie.

Beoordeling medische toestand

Om vast te stellen of u lichamelijk in staat bent om een heupoperatie te ondergaan, zijn soms de volgende zaken nodig:

 • Bloedonderzoek
 • Afspraak met de anesthesioloog
 • Laten maken van een hartfilmpje (ECG)
 • Recente medicatielijst

Voorbereidingen in uw woning

In sommige gevallen is het nodig om een aantal zaken in uw woning aan te passen.

 • Verwijder obstakels van de grond waarover u kunt struikelen, zoals kleding, schoenen en snoeren.
 • Het kan na de operatie prettig zijn om op een verhoogd toilet te zitten. Een toiletverhoger is verkrijgbaar bij de thuiszorgwinkel.
 • Heeft u een waterbed? Dan is het verstandig om tijdelijk een ander bed aan te schaffen. Een waterbed is niet stevig genoeg voor het in en uit bed stappen na de operatie.
 • Zorg dat u een hoge stoel met armleuningen in huis heeft, zodat u gemakkelijk kunt opstaan.
 • Zorg ervoor dat u een kruk of stoel in uw douche heeft staan, zodat u zittend kunt douchen.
 • Een grijparm kan handig zijn, zo hoeft u niet te bukken wanneer u iets van de grond wilt rapen.

Schoenen

Na de operatie kan het zijn dat u moeite heeft met het aan- en uittrekken van uw schoenen. Zorg er daarom voor dat u schoenen heeft waar u makkelijk in en uit kunt stappen. De schoenen mogen niet te strak zijn, in verband met eventuele zwelling van uw voet. Het is ook belangrijk dat uw schoenen goede, rubberen zolen hebben, zodat u niet uitglijdt.

Oefenen met op krukken lopen

Na de operatie zult u ongeveer 6 weken met krukken moeten lopen. Deze krukken zijn verkrijgbaar bij de thuiszorgwinkel. U kunt ervoor kiezen om voor de operatie alvast te oefenen om met krukken te lopen.

Meenemen naar de kliniek

Op de dag van de operatie is het belangrijk dat u een aantal zaken meeneemt naar de kliniek, zoals uw legitimatiebewijs en verzekeringspapieren, maar ook uw toiletartikelen en medicatie. Bekijk de volledige lijst.

Niet eten en drinken

Het is van groot belang dat u voor de operatie niks eet en drinkt. Wanneer u niet nuchter bent, kunnen wij de operatie niet uitvoeren.

Rapid Recovery

Bij Orthoparc werken we volgens het Rapid Recovery-programma, waardoor u snel na de operatie weer op de been bent. Voor meer informatie over een heupoperatie kunt u contact met ons opnemen via 088 891 0010 of via info@orthoparc.nl.

Een heupoperatie is vaak de enige oplossing wanneer u last heeft van een versleten heup, door bijvoorbeeld artrose. Dankzij een nieuwe heup kunt u weer soepel bewegen zonder pijn.

 • Een heupoperatie wordt volledig vergoed
 • Een heupprothese gaat 10 tot 20 jaar mee
 • Zonder pijn weer soepel bewegen


Bij Orthoparc zijn wij gespecialiseerd in heupoperaties volgens de ASI (Anterior Supine Intermuscular) techniek. Wij hebben alle zorg onder één dak, waardoor er een nauwe samenwerking mogelijk is tussen onze specialisten. Hierdoor is de ingreep minimaal belastend en kunnen onze patiënten in de meeste gevallen op de dag van de operatie alweer naar huis.

Voor meer informatie over een heupoperatie in dagbehandeling kunt u contact met ons opnemen. Wilt u meer weten over de heupprothese, dan kunt u ook kijken op onze heupprothese pagina.

 • Rapid Recovery
 • Onze orthopeden zijn specialist in heupoperaties
 • Alle zorg onder één dak
 • Fysiotherapie direct na de operatie
 • Geen wachtlijst: binnen 2 weken een heupoperatie
 • Anesthesie op maat: de juiste pijnmedicatie

Orthoparc Bosch en Duin

Biltseweg 14
3735 ME Bosch en Duin
088 891 0010
info@orthoparc.nl

Routebeschrijving

Orthoparc Rozendaal

Rosendaalselaan 30
6891DG Rozendaal
088 891 0010
info@orthoparc.nl

Routebeschrijving

Orthoparc Haarlem

Van Eedenstraat 14
2012 EM Haarlem
088 891 0010
info@orthoparc.nl

Routebeschrijving

Orthoparc Lelystad

Reaalhof 1a
8232 VS Lelystad
088 891 0010
info@orthoparc.nl

Routebeschrijving

Vestigingen Orthoparc

Uw orthopeden

Dr. Stephan Vehmeijer is orthopedisch chirurg met als belangrijkste specialisatie heupchirurgie

“Het beter en sneller herstellen van patiënten na het plaatsen van een totale heupprothese is mijn belangrijkste doel.”

Meer over Stephan Vehmeijer

Neem voor meer informatie over de voorbereiding op uw heupoperatie contact met ons op via 088 891 0010 of via info@orthoparc.nl.

Herstel na de heupoperatie

U mag meteen na de heupoperatie naar huis, maar er is wel een aantal zaken waar u rekening mee dient te houden om het herstel zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen.

U mag uw been meteen na de operatie volledig belasten, maar u heeft in de eerste zes weken na de operatie wel een hulpmiddel nodig bij het lopen. In de eerste dagen na de operatie zal uw heup door de zwelling wat stijf aanvoelen en pijnlijk zijn. Dit is normaal, de zwelling en pijn zullen vanzelf afnemen.

Het herstelproces versnelt door fysiotherapie en het doen van oefeningen, omdat de spieren rondom uw nieuwe heup moeten aansterken. De fysiotherapeut van Orthoparc kan u daarbij helpen.

Bewegen na de heupoperatie

U mag na de operatie alle bewegingen weer uitvoeren, maar dat betekent niet dat dit ook meteen lukt. Luister daarom goed naar uw lichaam en overhaast niks. Ook is het belangrijk dat u geen abrupte bewegingen maakt, omdat uw heup dan uit de kom kan schieten.

De eerste weken na de heupoperatie raden wij u af te fietsen op een echte fiets. Wel kunt u voorzichtig fietsen op een hometrainer. Het fietsen zelf is niet slecht voor het herstel, maar in het verkeer kan het nodig zijn om snel af te stappen en dit kan leiden tot beschadiging van uw nieuwe heup. Daarnaast moet u oppassen dat u niet valt. Tevens raden wij sporten die de heup zwaar belasten, zoals hardlopen, af.

Medicatie na operatie

Tijdens de operatie krijgt u antibiotica toegediend om de kans op een infectie te minimaliseren. In overleg met uw chirurg kan het nodig zijn om tot een aantal dagen na de operatie antibiotica te gebruiken.

Gedurende twee weken na de operatie moet u eenmaal per dag pijnstillers en ontstekingsremmers blijven slikken. Deze werken namelijk tegen kalkafzettingen rond het heupgewricht.

Verzorging van de wond

Na de heupoperatie wordt de wond afgeplakt met een grote pleister. Een week na de operatie kunt u de pleister zelf van de wond halen. De hechting hoeft niet verwijderd te worden, deze lost vanzelf op.

Doordat de wond is gehecht met een oplosbaar draad en daarna is gelijmd, lekt de wond in de meeste gevallen helemaal niet. Mocht uw wond wel gaan lekken, dan kunt u de pleister gewoon laten zitten. U krijgt van ons een grote pleister mee die u, indien nodig, tijdens de eerste nacht over de eerste pleister heen kunt plakken. Deze pleister kunt u de volgende dag weer verwijderen. Lekt uw wond heel erg, dan neemt u contact met ons op.

Douchen

U mag direct na de operatie weer douchen. De pleister blijft gewoon zitten. Ook na de verwijdering van de pleister is het veilig om te douchen. Wel is het belangrijk dat u de douchekop niet direct op de wond richt. Dep de wond na het douchen voorzichtig droog met een schone handdoek.

Autorijden

Meteen na de operatie mag u nog niet autorijden. Zorg er daarom voor dat iemand u komt ophalen. Het duurt ongeveer zes weken voordat u weer genoeg kracht in uw been heeft om te kunnen autorijden. Controleer voor de zekerheid ook de polisvoorwaarden van uw autoverzekering.

Werken

Hoe snel u na de operatie weer kunt werken, hangt van meerdere zaken af. Uiteraard heeft dit voor een groot deel te maken met het werk dat u doet. Uw bedrijfsarts kan u begeleiden bij de terugkeer naar uw werk. Hij kan informatie bij onze orthopedisch chirurg opvragen. Orthoparc hanteert hierbij de geldende privacyregels.

Het ZKN-keurmerk

Het ZKN-keurmerk wordt afgegeven door de Brancheorganisatie Zelfstandige Klinieken Nederland. De organisatie waarborgt de kwaliteit van zelfstandige klinieken die zich bij de organisatie hebben aangesloten. Het ZKN controleert of deze klinieken de beste medisch zorg én nazorg bieden. Daarnaast staat de organisatie voor innovatie, persoonlijke aandacht, geen wachttijden, patiëntveiligheid en een uitstekende service.

Contact

Voor meer informatie over de heupoperatie in dagbehandeling van Orthoparc kunt u contact met ons opnemen. Dit doet u door te bellen naar 088 891 0010 of door een mail te sturen naar info@orthoparc.nl.

Vraag meer informatie aan

Voordat u zich aan de heup laat opereren, moet u goed weten waarom een operatie nodig is, wat de operatie inhoudt en hoe het herstel na de operatie zal verlopen.

Contact