Hoe verloopt een knie-operatie

De operatie is weefselsparend (MIS techniek)

Tijdens de operatie aan uw kniegewricht wordt het versleten gewricht vervangen door een kunstgewricht (prothese). Met de weefselsbeparende techniek (MIS betekent minimal invasive surgery, een chirurgische techniek waarbij zo min mogelijk weefsel betrokken is) kunt u sneller herstellen. De pezen en spieren rondom uw kniegewricht worden bij de operatie gespaard, zodat uw herstel soepeler verloopt.

De knievervanging

Het vervangen van de knie gebeurt door het weghalen van het kapotte kraakbeen aan beide zijden van het kniegewricht, met speciale mallen die de nieuwe vorm van het bot maken. Daarna worden de onderdelen van de nieuwe knie met botcement op uw bot aangebracht. De delen van het bovenbeen en het onderbeen passen precies op elkaar door een kunststof meniscus. Op deze manier is de knie weer stabiel en kan deze weer goed bewegen.

Welke prothese

De Signature knie-prothese

Eén van de innovatieve technieken die in Orthoparc gebruikt wordt om een totale knie-prothese te plaatsen is de zogenaamde Signature/PSI-techniek. Bij deze techniek wordt de mal – die gebruikt wordt om de knieprothese bij u te plaatsen – vooraf speciaal voor u gemaakt. Voorafgaand aan de operatie wordt de exacte vorm en maat van de knie en de prothese bepaald aan de hand van een MRI-scan, welke gemaakt wordt van de totale beenas. De relatie tussen uw heup, knie en enkel is van cruciaal belang voor het goed functioneren van uw knie-prothese, aangezien de knie een scharniergewricht is. Aan de hand van deze MRI-scan wordt een mal gemaakt die alleen op úw knie past. De op maat gemaakte mal zorgt ervoor dat de prothese snel en nauwkeurig geplaatst kan worden. De Signature knie-prothese is van de firma Zimmer-Biomet.

[youtube id=”otuE8S56wE4″]

Nexgen knie-prothese

Een door Orthoparc veel gebruikte prothese is de Nexgen prothese van de firma Zimmer-Biomet. Deze geeft een zeer goed resultaat over een lange duur, zoals blijkt uit de landelijke registratie van orthopedische implantaten (LROI). Dit is een database waarin de landelijke cijfers worden bijgehouden voor alle protheses.

De prothese is een highflex prothese en dit wil zeggen dat de knie veilig verder kan buigen dan een gebruikelijke prothese. Natuurlijk is het zo dat het resultaat van de operatie beter wordt naarmate de patiënt voor de operatie ook al verder kon buigen.

Voor vrouwen is er soms een wat smallere prothese nodig. Hiervoor gebruiken we dan de Gender uitvoering van de Nexgen prothese. Deze is iets smaller gemaakt zodat de rand van de prothese niet gevoeld kan worden als de knieën in zijligging op elkaar liggen.

De prothese precies op maat; PSI

Alle onderdelen van de knieprothese zijn aanwezig in de verschillende maten en diktes. U krijgt dus in alle gevallen de knie die precies voor uw maat bedoeld is. In sommige bijzondere gevallen kan het zinvol zijn om van te voren de planning per computer te maken. In dat geval worden er dan mallen gemaakt op basis van MRI beelden die speciaal daarvoor worden gemaakt. Deze mallen zijn dan specifiek voor uw knie en heten daarom ook patiënt specifieke instrumenten (PSI).

Hoe lang duurt de operatie?

De operatie duur ongeveer een uur.

Nuchter zijn voor de operatie

Het is van groot belang dat u nuchter bent voor de operatie. U wordt hier uitgebreid over geïnformeerd door onze artsen. Als u niet nuchter bent op de dag van de operatie, dan kan de ingreep niet verricht worden.

Contact