Klachten versleten heup concept

Wanneer u last heeft van pijn in uw heupgewricht en merkt dat uw spieren stijf zijn, heeft u wellicht een versleten heup. De pijnklachten ontwikkelen zich vaak over een langere periode en nemen naarmate de tijd verstrijkt toe.

Oorzaken van een versleten heup

Een veel voorkomende oorzaak van een versleten heup is afname van het kraakbeen in het heupgewricht. Hierdoor zitten de botten direct op elkaar. Deze slijtage, ook wel artrose genoemd, komt veel voor bij oudere mensen maar soms ook bij jongeren.

Veel voorkomende klachten bij een versleten heup

De afname van kraakbeen in het heupgewricht verloopt vaak geleidelijk. Hierdoor neemt de intensiteit van de pijnklachten meestal langzaam toe. Klachten die vaak voorkomen bij een versleten heup zijn:

  • Stijve spieren in het gebied rond het heupgewricht
  • Krakende geluiden bij het bewegen van de heup
  • Pijn in de lies die eventueel uitstraalt naar de billen en knieën
  • Het niet meer kunnen uitvoeren van dagelijkse handelingen
  • Mank lopen of compenseren tijdens het lopen
  • Afnemende spierkracht in de benen
  • Slaapproblemen door pijn tijdens het liggen
  • Afwijkende stand van de benen en voeten
  • Optisch kortere benen door spierverkramping

Heupprothese bij versleten heup

Wanneer in een vroeg stadium de juiste diagnose wordt gesteld, kunnen klachten vaak behandeld worden door middel van fysiotherapie. Bij ernstige klachten die u beperken in het uitvoeren van uw dagelijkse activiteiten, biedt een heupoperatie uitkomst.

Veelgestelde vragen over een versleten heup

Kan het kraakbeen nog teruggroeien?

Nee. Wanneer u jong bent heeft u veel kraakbeen in uw gewrichten, dit wordt naarmate u ouder wordt langzaam minder. Dit proces is onomkeerbaar: als het kraakbeen verdwenen is, groeit dit niet meer terug.

Wat gebeurt er tijdens een heupoperatie?

Soms is het vervangen van het heupgewricht niet nodig en plaatst de chirurg alleen een beschermende plaat over de heupkop en heupkom. Wanneer de schade te ver gevorderd is, vervangt de chirurg de heupkom en een gedeelte van de heup. Afhankelijk van uw klachten vervangen we het uiteinde van het dijbeenbot, de heupkop, of plaatsen we een prothese ter vervanging van het heupbot.

Kan ik sporten met een versleten heup?

Hoewel het vaak niet fijn voelt, adviseren we om bij heupklachten toch zoveel mogelijk te blijven bewegen. Sporten die u vaak nog goed kunt uitoefenen zijn fietsen en zwemmen.

Komt een versleten heup veel voor?

Bijna 1 op de 15 Nederlanders heeft te maken met pijnklachten door een versleten heup. Artrose komt het meeste voor bij personen boven de 50 en vrouwen hebben vaker last van een versleten heup dan mannen. Andere factoren die bijdragen aan het ontstaan van klachten zijn erfelijkheid, overgewicht en overbelasting.

Contact opnemen met Orthoparc

Heeft u een vraag over klachten die samenhangen met een versleten heup? Neem voor al uw vragen gerust contact op met de experts van Orthoparc via 088 891 0010 of info@orthoparc.nl.

Orthoparc Bosch en Duin

Biltseweg 14
3735 ME Bosch en Duin
088 891 0010
info@orthoparc.nl

Routebeschrijving
Beoordeeld met een 9,5

Orthoparc Rozendaal

Rosendaalselaan 30
6891DG Rozendaal
088 891 0010
info@orthoparc.nl

Routebeschrijving
Beoordeeld met een 9,2

Orthoparc Haarlem

Van Eedenstraat 14
2012 EM Haarlem
088 891 0010
info@orthoparc.nl

Routebeschrijving
Beoordeeld met een 9,2

Contact