Klachten versleten knie concept

Als uw kniegewricht versleten is, voelt uw knie pijnlijk aan en kunt u het gewricht minder goed bewegen. Soms is de knie dik doordat er vocht rondom het gewricht zit. De klachten bouwen zich meestal langzaam op en nemen vaak geleidelijk toe in intensiteit.

Oorzaken van een versleten knie

Wanneer u op latere leeftijd last krijgt van uw knieën, komt dit vaak doordat het kraakbeen in uw kniegewricht afneemt. Dit noemen we artrose. De botten van uw onder- en bovenbeen komen dichter op elkaar te liggen. Het bewegen van het gewricht kan dan pijn doen. Als u op jongere leeftijd last krijgt van uw knieën, is een (sport)ongeluk of slijtage door een verkeerde (loop)houding meestal de oorzaak van de versleten knie.

Klachten bij versleten knieën

Wanneer de hoeveelheid kraakbeen in uw kniegewricht afneemt, heeft u vaak last van een of meerdere van onderstaande klachten:

  • Pijn die eventueel uitstraalt naar het boven- en/of onderbeen
  • Moeite met volledig strekken of buigen van de knie
  • Een gezwollen knie
  • Minder kracht en een instabiel gevoel in de knie
  • Moeite met slapen door pijnklachten
  • Moeite met dagelijkse activiteiten als traplopen en opstaan

Knieprothese bij versleten knie

Kraakbeen dat verdwenen is door slijtage, komt niet meer terug. Wanneer u erg veel pijn heeft en uw dagelijkse handelingen en activiteiten niet meer kunt uitvoeren is een knieoperatie nodig. De chirurg plaatst een knieprothese die uw eigen kniegewricht vervangt. In het geval van lichtere pijnklachten kunnen pijnstillers en fysiobehandelingen uitkomst bieden.

Veelgestelde vragen

Hoelang duurt het herstel van een knieoperatie?

Na de operatie kunt u direct naar huis. Doorgaans loopt u na negen weken weer zonder ondersteuning van krukken. Het volledige herstel duurt ongeveer een jaar.

Kan ik slijtage van kraakbeen voorkomen?

Door regelmatig te bewegen houdt u het kraakbeen in goede conditie. Maar als het kraakbeen eenmaal versleten is, komt het niet meer terug.

Komt knieslijtage vaak voor?

Bij mensen ouder dan vijftig is de kans groter dat de hoeveelheid kraakbeen gestaag afneemt, waardoor knieklachten ontstaan. Ook door het uitoefenen van bepaalde sporten is de kans op knieslijtage groter, bijvoorbeeld omdat uw knieën het tijdens het sporten zwaar te verduren krijgen. Voorbeelden hiervan zijn volleybal en zaalvoetbal.

Worden de kosten van de knieoperatie vergoed?

Uw zorgverzekeraar vergoedt de kosten van de operatie volledig. Wel moet u rekening houden met de hoogte van het (vrijwillig) eigen risico.

Informatie opvragen over knieklachten

Wilt u meer weten over de symptomen van een versleten knie? Neem gerust contact op met medisch specialisten van Orthoparc voor deskundig advies. Dit kan zowel telefonisch 088 891 0010 als per mail info@orthoparc.nl.

Orthoparc Bosch en Duin

Biltseweg 14
3735 ME Bosch en Duin
088 891 0010
info@orthoparc.nl

Routebeschrijving
Beoordeeld met een 9,5

Orthoparc Rozendaal

Rosendaalselaan 30
6891DG Rozendaal
088 891 0010
info@orthoparc.nl

Routebeschrijving
Beoordeeld met een 9,2

Orthoparc Haarlem

Van Eedenstraat 14
2012 EM Haarlem
088 891 0010
info@orthoparc.nl

Routebeschrijving
Beoordeeld met een 9,2

Contact