Knieoperatie herstel

Knieoperatie herstel

Voordat u een knieoperatie laat uitvoeren, is het fijn om te weten wat u van het herstel en de nazorg kunt verwachten. Bij Orthoparc werken we volgens de Rapid Recovery-methode, waarmee we ervoor zorgen dat u snel weer zo goed mogelijk functioneert. Desondanks zal uw knie na de operatie eerst moeten herstellen. De herstelperiode duurt gemiddeld twaalf weken.

Direct na de operatie

De knieoperatie wordt verricht in dagbehandeling, wat betekent dat u dezelfde dag nog naar huis kunt. De eerste dagen kunt u last hebben van pijn. U krijgt pijnmedicatie mee, maar in sommige gevallen is dit niet voldoende om volledig pijnvrij te zijn. Zorg ervoor dat u alle voorgeschreven pijnstillers slikt. Het been voelt de eerste twee weken gezwollen aan en kunnen er bloeduitstortingen ontstaan in het onderbeen en de knieholte. Er is een grote kans dat u de eerste week een lichte temperatuursverhoging heeft. De pijn, zwelling, bloeduitstorting en temperatuursverhoging zullen na verloop van tijd verminderen.

Wondzorg

Na het hechten van de wond krijgt u een drukverband om de knie. Houd de wond tijdens het herstel goed in de gaten: als deze gaat lekken dient u direct contact op te nemen met uw behandelend specialist. Ter vermindering van de pijn kunt u een icepack op het verband leggen. Het is verstandig om de knie droog te houden tot de eerste controle na de operatie, zodat de wond de tijd heeft om dicht te groeien.

Revalidatie na knieoperatie

Na de knieoperatie mag u het been direct volledig belasten. Zo herstelt u het snelst. Een fysiotherapeut begeleidt u de eerste periode bij de meest alledaagse bewegingen, zoals lopen, zitten, in en uit bed stappen en staan. De eerste twee tot drie weken heeft u ter ondersteuning nog wel krukken nodig. Daarnaast is het erg belangrijk om thuis regelmatig oefeningen te doen. Sommige mensen zijn bang dat de wond openspringt of dat volledige belasting van de knie niet goed is. Dit is echter niet waar: de wond is sterk genoeg om de knie helemaal te strekken en buigen en hoe meer oefeningen u doet, hoe sneller u herstelt.

Rapid Recovery

Bij het revalideren werken we bij Orthoparc volgens het Rapid Recovery-programma. Dit programma is erop gericht om zo snel mogelijk na de operatie te werken aan uw herstel, waardoor u letterlijk weer snel op de been bent. Hierdoor ondervindt u minder achteruitgang in conditie en is er minder kans op complicaties. Rapid Recovery is bewezen effectief en veilig, onder andere door de betere zorg waarbij we u als patiënt actief betrekken. Alle patiënten die bij Orthoparc een knie- of heupprothese krijgen nemen deel aan het Rapid Recovery-programma.

Douchen en zwemmen

De behandelend specialist geeft u na de operatie persoonlijk advies met betrekking tot douchen. Zwemmen en baden mag u weer als alle pleisters eraf zijn en de wond korstvrij is.

Autorijden

De eerste tijd kunt u nog niet zelf autorijden. Houd er dus rekening mee dat u op de dag van de operatie vervoer nodig heeft om thuis te komen. Pas als traplopen goed gaat, mag u weer autorijden. Bekijk voordat u weer achter het stuur stapt de poliswaarden van uw autoverzekering.

Mogelijke complicaties en risico’s na de knieoperatie

Na de operatie kan in zeer zeldzame gevallen (0,5-1,0%) een infectie, een vertraagde wondgenezing of een nabloeding optreden. Laat ruim voor de operatie uw gebit door een tandarts controleren op ontstekingen. Een ontsteking hier of elders in het lichaam kan overslaan naar de knie. Soms kan de infectie in de knie pas maanden of jaren later optreden. Het kan zelfs nodig zijn om de knieprothese tijdelijk te verwijderen om de infectie te laten genezen.

Ook zonder dat er sprake is van een infectie kan de prothese vroeg of laat loslaten. In dat geval zal er een nieuwe operatie nodig zijn.

Zeer zelden ontstaat na een knieoperatie een trombosebeen of longembolie. Bij trombose is er sprake van bloedstolsel dat een bloedvat afsluit. Rokers en vrouwen die de pil gebruiken hebben hierop een verhoogd risico. Als de kuit hard en pijnlijk aanvoelt, rood is of glanst, kan er sprake zijn van een trombosebeen. Neem bij twijfel onmiddellijk contact op met de behandelend orthopeed. Om het risico van een trombosebeen te verminderen krijgt u de eerste 28 dagen bloedverdunners die u via een spuitje kunt inbrengen.

Verhoogde kans op infectie

In de jaren na de ingreep heeft u altijd een licht verhoogde kans op een infectie van de prothese. In het geval van een blaasontsteking, infectie in de mond of huidinfectie moet u meteen contact opnemen met de huisarts. Vanuit deze plekken kan een bacterie zich verspreiden naar de plek van de minste weerstand en dat is in dit geval uw kunstknie.

Overleg voordat u een (tandheelkundige) ingreep ondergaat met uw behandelend arts: in sommige gevallen is preventief antibioticagebruik wenselijk om een dergelijke infectie te voorkomen.

Contact opnemen met Orthoparc?

Neem contact op als er na de knieoperatie sprake is van:

  • Een bloeding die niet stopt nadat u er tien minuten stevig tegenaan heeft gedrukt
  • Hevige pijn die niet vermindert na medicatie
  • Een infectie van de wond die zich uit in roodheid, zwelling, pijn en eventueel pus of wondlekkage
  • Een abnormale zwelling of hoge koorts
  • Ongerustheid of vragen

Vraag meer informatie aan

Voordat u zich aan de heup laat opereren, moet u goed weten waarom een operatie nodig is, wat de operatie inhoudt en hoe het herstel na de operatie zal verlopen.