Knieoperatie herstel

Knieoperatie herstel

Voordat u een knieoperatie ondergaat, is het fijn om op de hoogte te zijn van het herstel en de nazorg. Bij Orthoparc werken we volgens de Rapid Recovery-methode, waardoor u op de dag van de operatie weer snel op de been bent. Toch zal uw knie na de operatie eerst moeten herstellen. De herstelperiode is afhankelijk van het type operatie. U krijgt daarover specifieke informatie van uw behandelend arts.

Direct na de operatie

De knieoperatie wordt verricht in dagbehandeling wat betekent dat u dezelfde dag nog naar huis kunt. Voor de pijn krijgt u pijnmedicatie mee, maar soms zorgt dit er niet voor dat u volledig pijnvrij bent. Belangrijk is wel dat u alle voorgeschreven pijnstillers slikt.

Na een knieoperatie kan de knie gezwollen zijn en kunnen er bloeduitstortingen ontstaan. Uw arts vertelt u wat u verder kunt verwachten.

Wondzorg

Na het hechten van de wond krijgt u een drukverband om de knie. Houd de wond tijdens het herstel goed in de gaten: als deze gaat lekken moet u direct contact opnemen met uw behandelend specialist. Om de pijn te verminderen kunt u een icepack op het verband leggen. Het is verstandig om de knie droog te houden tot de eerste controle na de operatie, zodat de wond dicht kan groeien.

Revalidatie knieoperatie

Revalidatie na knieoperatie met prothese

Na de knieoperatie met prothese mag u het been direct volledig belasten. Zo herstelt u het snelst. Een fysiotherapeut begeleidt u de eerste periode bij de meest alledaagse bewegingen, zoals lopen, zitten, in en uit bed stappen en staan. De eerste 2 tot 3 weken heeft u ter ondersteuning nog wel krukken nodig. Daarnaast is het erg belangrijk om thuis regelmatig oefeningen te doen. Sommige mensen zijn bang dat de wond openspringt of dat volledige belasting van de knie niet goed is. Maar hier hoeft u niet bang voor te zijn: de wond is sterk genoeg om de knie helemaal te strekken en buigen.

Revalidatie na overige knieoperaties

De eerste dagen na een kijkoperatie, knieschijfoperatie of een standscorrectie is uw knie gezwollen en voelt uw been mogelijk stijf aan, vooral in de ochtend. Dit zal na verloop van tijd minder worden. Instructies over het  belasten van de knie krijgt u na de operatie. U zult merken dat u de knie de eerste tijd mogelijk wat minder goed kunt  gebruiken. Ook zal de knie nog enige tijd pijnlijk zijn. Dit is allemaal normaal. De zwelling en pijn nemen af als u oefeningen doet en regelmatig korte stukjes loopt.  De eerste weken na de operatie loopt u met krukken.

Rapid Recovery

Voor het herstel van een knieoperatie werken we bij Orthoparc volgens het Rapid Recovery-programma. Dit programma is erop gericht om zo snel mogelijk na de operatie te werken aan uw herstel, waardoor u letterlijk weer snel op de been bent. Ook gaat uw conditie minder achteruit en is de kans op complicaties kleiner. Rapid Recovery is bewezen effectief en veilig, onder andere door de betere zorg waarbij we u als patiënt actief betrekken. Alle patiënten die bij Orthoparc een knie- of heupoperatie krijgen nemen deel aan het Rapid Recovery-programma.

Douchen en bad

De behandelend specialist geeft u na de operatie persoonlijk advies met betrekking tot douchen. Na de operatie is het belangrijk om de wond 5 dagen droog te houden, zodat deze goed kan dichtgroeien. Na 5 dagen mag u weer douchen. Richt de douchekop niet direct op de wond en dep na het douchen de wond droog met een schone handdoek. U mag 2 weken niet in bad.

Autorijden

De eerste tijd kunt u nog niet zelf autorijden. Houd er dus rekening mee dat u op de dag van de operatie vervoer regelt. Voor autorijden is het belangrijk dat u voldoende kracht en reactiesnelheid in de benen hebt. Om het in- en uitstappen gemakkelijker te maken, kunt u een plastic zak op de stoel leggen. Bekijk voordat u weer achter het stuur stapt de poliswaarden van uw autoverzekering.

Mogelijke complicaties en risico’s na de knieoperatie

Na de operatie kan in zeer zeldzame gevallen een infectie, een vertraagde wondgenezing of een nabloeding optreden. Een infectie is een ernstige complicatie en willen we dan ook te allen tijden voorkomen. Hoe? Door u niet te opereren als u ergens een wondje of infectie (zoals blaasontsteking o.i.d) heeft. Heeft u een prothese gekregen, dan is het belangrijk dit altijd te melden bij volgende medische behandelingen of bij een tandartsbezoek.

Er bestaat een zeer geringe kans op trombose (0,2%). Om het risico op een trombosebeen te verminderen, krijgt u  eenmalig of voor langere tijd bloedverdunners die u via een spuitje kunt inbrengen.

Wanneer contact opnemen met Orthoparc?

Neem contact op als er na de knieoperatie sprake is van:

  • Een bloeding die niet stopt nadat u er tien minuten stevig tegenaan heeft gedrukt
  • Hevige pijn die niet vermindert na medicati
  • Een infectie van de wond die zich uit in roodheid, zwelling, pijn en eventueel pus of wondlekkage
  • Een abnormale zwelling of hoge koorts
  • Ongerustheid of vragen

Vraag meer informatie aan

Voordat u zich aan de heup laat opereren, moet u goed weten waarom een operatie nodig is, wat de operatie inhoudt en hoe het herstel na de operatie zal verlopen.

Contact