Standscorrectie knie

Standscorrectie knie

De knie is een belangrijk gewricht, omdat de knie veel krachten moet opvangen. De binnenkant van de knie is daar net wat beter tegen bestand dan de buitenkant. Met een standscorrectie wordt de beenstand veranderd zodat de belasting op de binnenkant van uw knie hersteld wordt. Een standscorrectie voeren we vaak uit bij slijtage door O- of X-benen, maar ook bij jonge mensen met fors kraakbeenletsel en letsel aan de voorste kruisband zou deze ingreep kunnen helpen.

Ongelijke slijtage

Een X- of O-stand van uw benen heeft dus grote gevolgen voor de belasting van uw knie. Door jaren van verkeerde belasting kan het tijd zijn voor een standscorrectie. Want, als een O- of X-stand niet wordt gecorrigeerd, kan vroegtijdige slijtage ontstaan aan ofwel de binnen- ofwel de buitenkant van de knie, ook wel ongelijke slijtage genoemd. Door deze ongelijke slijtage kan de O- of X-stand zelfs verergeren.

Operatie kniecorrectie

We kijken eerst altijd of we de klachten kunnen verhelpen met therapie, pijnstillers of een kniebrace. Zo niet, dan gaan we over op een standscorrectie knieoperatie. Het gaat hierbij eigenlijk niet om een ‘correctie’, maar om een ‘over-correctie’, waarbij de scheve stand meestal een beetje wordt over-gecorrigeerd. Dit wil zeggen: een duidelijk O-been wordt een klein beetje een X-been. En een fors X-been wordt een klein beetje een O-been. Waarom we dit doen? Omdat we zo de belastingsas wezenlijk  veranderen. De beschadigde kant van uw knie wordt na de operatie ontlast en de goede kant iets ‘overbelast’. De goede kant van de knie kan dan ‘de schade inhalen’. Maar uw been ziet er na de ‘over-correctie’ wel rechter uit dan voorheen! Uw orthopedisch chirurg kan dit verder toelichten.

Keuzes voor de operatie

Er zijn verschillende manieren voor het uitvoeren van de standscorrectie van uw been. Uw orthopedisch chirurg bekijkt wat het beste bij u past. Vooraf maken we een serie röntgenfoto’s van uw been, waaronder de zogenoemde lange-beenas. Hierop kan de chirurg de scheefstand van uw been en de krachtenlijnen beoordelen.

Op basis daarvan maakt de chirurg keuzes voor de operatie:

  • De operatie gebeurt ofwel aan het einde van uw bovenbeen of aan het begin van uw scheenbeen.
  • Er wordt ofwel gewerkt met een ‘sluitende wig’ (zaag een wigje eruit) of met een ‘openende wig’ (spreid de zaagsnede open).
  • We benaderen ofwel de binnenkant ofwel de buitenkant van uw knie om de wig-aanpassing te maken.

Elke variatie heeft zijn eigen voor- en nadelen. Uw chirurg bespreekt dit met u.

De standscorrectie

Tijdens de operatie gebeurt het volgende:

  • We brengen soms een bloedleegteband aan om het operatiegebied beter te kunnen zien.
  • We benaderen uw bot en bereiden de correctie voor.
  • We gaan zagen. Idealiter wordt het bot net niet helemaal doorgezaagd.
  • Met meetinstrumenten bepalen we zeer nauwkeurig de juiste wig.
  • Het bot wordt op zijn plek gehouden door een sterke plaat met schroeven.
  • Tijdens de operatie nemen we röntgenfoto’s bij de belangrijke stappen. Dit gebeurt ter voorbereiding en controle.
  • De wond wordt gesloten met oplosbaar hechtdraad en wondlijm. Dit geeft een mooie wondgenezing en werkt goed tegen infecties.

HTO

De meest uitgevoerde standscorrectie in Orthoparc is de Hoge Tibia Osteotomie (HTO). Dit is een operatie hoog in uw scheenbeen, vlakbij de knie. De benadering is vanaf de binnenkant  van de knie.  De HTO wordt uitgevoerd met 2 zaagvlakken. Hierdoor gebeurt er niets met uw strekapparaat (quadriceps-knieschijf-aanhechting van de knieschijfpees). Dit geeft een stabiel resultaat en minder knieschijfklachten.

De operatie duurt ongeveer anderhalf uur.

Voor meer informatie over een standscorrectie van de knie kunt u contact met ons opnemen via 088 891 0010 of via info@orthoparc.nl.

Contact