Symptomen versleten heup

Als het kraakbeen in het heupgewricht afneemt, zorgt dit voor pijnklachten. Doordat er geen zacht laagje meer tussen het heupbeen en het bovenbeen zit, bewegen de botten direct langs elkaar. Er zijn een aantal symptomen die kenmerkend zijn voor de klachten die ontstaan, zoals een pijnlijk en stijf gevoel in het gewricht.

Hoe ontstaat een versleten heup?

Bij jonge kinderen zit er meer kraakbeen tussen de gewrichten dan bij volwassenen. Deze hoeveelheid neemt af naarmate we ouder worden. Het tempo waarin dit natuurlijk verouderingsproces plaatsvindt, verschilt van persoon tot persoon. Door een (sport)blessure, overgewicht of genetische aanleg verdwijnt het kraakbeen soms helemaal. Ernstige gewrichtsslijtage noemen we artrose.

Klachten die bij een versleten heup horen

Doordat de hoeveelheid kraakbeen in het heupgewricht langzaam afneemt, ontstaan de symptomen meestal geleidelijk. Als de slijtage nog beperkt is, zakt de pijn weer af als u voldoende rust neemt. Naarmate artrose zich verder ontwikkelt, kunt u last krijgen van continue pijnklachten. U kunt bij een versleten heup last hebben van een of meerdere van de volgende klachten:

  • Stekende pijn in de heup die uitstraalt naar de lies
  • Extra vermoeid gevoel na inspanning
  • Afname van de spierkracht
  • Krakende geluiden horen of voelen in het gewricht
  • Pijnlijk gevoel bij het beginnen van bewegingen
  • Beenverkorting door aanspanning van spieren
  • Afname van bewegingsvrijheid

Komen deze symptomen u bekend voor? Neem dan contact op met uw huisarts om uw klachten te bespreken.

Heupoperatie bij versleten heup

Wanneer er geen kraakbeen meer in de heup zit en de pijnklachten u hinderen in uw dagelijks leven, adviseert de arts u waarschijnlijk een heupoperatie. Tijdens deze ingreep vervangt de chirurg het heupgewricht waardoor u geen last meer heeft van pijnklachten. Als u de symptomen in een vroeg stadium herkent, kunt u de klachten vaak verlichten met fysiotherapie.

Veelgestelde vragen over symptomen van een versleten heup

Kan het kraakbeen vanzelf herstellen?

Helaas is dit niet mogelijk. Wanneer het kraakbeen verdwenen is, groeit dit niet meer terug.

Hoelang duurt het herstel na de operatie?

Meestal bent u na twee tot drie maanden weer volledig de oude. Hoewel u vrijwel meteen na de operatie weer kunt lopen, is het belangrijk dat u na de ingreep minimaal twee keer per week naar een fysiotherapeut gaat. Die stelt een persoonlijk revalidatieplan voor u op dat volledig past bij uw lichaam en het herstel bevordert.

Hoeveel kost een heupoperatie?

Wanneer u moet worden geopereerd aan uw heup, wordt dit altijd volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Houd wel rekening met de hoogte van uw eigen risico.

Heb ik veel pijn na de heupoperatie?

Hoewel de klachten die u had door het versleten heupgewricht vrijwel altijd meteen zijn verdwenen, kunt u na de operatie wel last hebben van operatiepijn. Door de ingreep zijn de huid en het onderliggende weefsel beschadigd. Pijnklachten zijn meestal goed te bestrijden met pijnstillers en nemen vanzelf af.

Contact opnemen met Orthoparc

Herkent u zich in bovenstaande symptomen en denkt u dat u misschien een heupoperatie nodig heeft? Neem gerust contact met ons op en stel uw vragen aan een van onze specialisten. Dit kan door te bellen naar 088 891 0010 of stuur een bericht naar info@orthoparc.nl.

Orthoparc Bosch en Duin

Biltseweg 14
3735 ME Bosch en Duin
088 891 0010
info@orthoparc.nl

Routebeschrijving
Beoordeeld met een 9,5

Orthoparc Rozendaal

Rosendaalselaan 30
6891DG Rozendaal
088 891 0010
info@orthoparc.nl

Routebeschrijving
Beoordeeld met een 9,2

Orthoparc Haarlem

Van Eedenstraat 14
2012 EM Haarlem
088 891 0010
info@orthoparc.nl

Routebeschrijving
Beoordeeld met een 9,2

Contact