Symptomen versleten knie concept

Wanneer de hoeveelheid kraakbeen in het kniegewricht afneemt, zorgt dit voor verschillende pijnklachten. Soms zit er vocht in de knie, waardoor deze dikker is dan normaal. Ook kunt u het gevoel hebben dat de knie minder stabiel is dan voorheen.

Waardoor slijt een knie?

Bij iedereen neemt de hoeveelheid kraakbeen in de gewrichten met het verstrijken van de jaren langzaam af. Als dit beschermende laagje in de knie bijna verdwenen is, ontstaat er frictie tussen de botten in het gewricht. Doordat deze botten direct over elkaar bewegen, krijgt u pijnklachten. Meestal ontstaan de klachten op latere leeftijd. Bij jongere mensen is slijtage van de knie vaak het gevolg van een ongeval of verkeerde houding.

Symptomen bij versleten knieën

Als er pijnklachten ontstaan doordat de hoeveelheid kraakbeen in het kniegewricht afneemt, noemen we dit artrose. Herkent u een of meerdere van onderstaande klachten? Dan adviseren we u contact op te nemen met een arts. Typische klachten die bij een versleten knie horen zijn:

  • Pijn in de knie
  • Het gevoel dat u de knie niet volledig kunt buigen
  • Vocht vasthouden in de knie waardoor deze dikker is
  • Het gevoel hebben dat u door de knie gaat zakken
  • Pijn bij belastende bewegingen als hurken, traplopen, opstaan
  • Een vermoeid gevoel in de knie
  • Pijn bij bewegen nadat u even stil heeft gezeten

Behandelen van een versleten knie

Als bovenstaande symptomen u bekend voorkomen, is het verstandig om naar een arts te gaan. Bij lichte klachten zal hij u waarschijnlijk fysiotherapie adviseren. Samen met een fysiotherapeut gaat u dan op zoek naar maatregelen en oefeningen die de pijn verminderen. Zo neemt de pijn soms af als u ’s nachts met een kussen onder de knie slaapt. Een knieoperatie waarbij de chirurg een knieprothese plaatst, adviseren we alleen als de klachten u ernstig beperken in het dagelijks leven. Dit omdat een prothese slechts tien tot vijftien jaar meegaat.

Veelgestelde vragen over versleten knieën

Kunnen de klachten vanzelf overgaan?

Dit hangt af van de ernst van de klachten. Bij beginnende slijtage van de knieën kunt u pijn nog tegengaan met oefeningen en veranderingen in uw levensstijl. Als het kraakbeen voor een groot deel verdwenen is, gaan de klachten helaas niet vanzelf weg aangezien kraakbeen niet meer teruggroeit.

Wat kan ik zelf doen om klachten tegen te gaan?

U kunt op een aantal manieren knieklachten voorkomen en verminderen. Zorg er ten eerste voor dat u niet te zwaar bent. Extra gewicht zorgt voor extra druk op het gewricht, waardoor pijnklachten toenemen. Sport voldoende en eet gezond. Ook kunt u met gerichte oefeningen de flexibiliteit van de knie vergroten.

Kan ik alles weer doen na een knieoperatie?

Helaas kunt u met een knieprothese niet alles meer doen. Hoewel de meeste dagelijkse handelingen en activiteiten geen probleem zijn, adviseren we u om sporten met een hoge piekbelasting op de knieën te vermijden. U kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan hardlopen of zaalvoetballen.

Contact opnemen met Orthoparc

Heeft u een vraag over de symptomen van een versleten knie of wilt u een afspraak inplannen met een van onze specialisten? Neem voor deze en al uw andere vragen gerust contact met ons op via    088 891 0010 of stuur uw vraag naar info@orthoparc.nl.

Orthoparc Bosch en Duin

Biltseweg 14
3735 ME Bosch en Duin
088 891 0010
info@orthoparc.nl

Routebeschrijving
Beoordeeld met een 9,5

Orthoparc Rozendaal

Rosendaalselaan 30
6891DG Rozendaal
088 891 0010
info@orthoparc.nl

Routebeschrijving
Beoordeeld met een 9,2

Orthoparc Haarlem

Van Eedenstraat 14
2012 EM Haarlem
088 891 0010
info@orthoparc.nl

Routebeschrijving
Beoordeeld met een 9,2

Contact