Versleten knie

Bij een versleten knie is het kraakbeen in het kniegewricht dusdanig versleten dat de botten in de knie gedeeltelijk of helemaal bloot komen te liggen. Dit veroorzaakt zoveel pijn dat dit u flink kan belemmeren bij het dagelijks functioneren. Bij ernstige slijtage aan de knie is een nieuwe knie vaak de enige oplossing.

Oorzaak versleten knie

Een knie krijgt gedurende een mensenleven veel te verduren. Vaak komt slijtage aan de knie dan ook voor op oudere leeftijd. Dit noemen we artrose. Naast ouderdom kan ook een ongeluk of een verkeerde stand van de benen knieslijtage tot gevolg hebben.

Symptomen knieslijtage

De meest voorkomende klacht bij een versleten knie is pijn aan en rondom de knie. De pijn verergert naarmate de slijtage toeneemt. Waar u mogelijk eerst alleen tijdens intensieve inspanning last heeft, kan een ernstig versleten knie zo pijnlijk zijn, dat het uw dagelijks functioneren negatief beïnvloedt. De volgende klachten zijn kenmerkend voor een versleten knie:

  • Pijn in de knie, het bovenbeen en/of onderbeen
  • Pijn bij (trap)lopen, opstaan uit een stoel en/of lang staan
  • Een stijve knie als u lang niet heeft bewogen
  • U kunt uw been niet meer helemaal strekken of buigen
  • Gezwollen en warme knie
  • Een instabiel gevoel in de knie
  • Minder spierkracht in uw bovenbeen
  • Pijn terwijl u slaapt

Herkent u een of meerdere van bovenstaande symptomen? Dan heeft u mogelijk een versleten knie. Neem contact op met een gespecialiseerde orthopeed.

Knieprothese plaatsen

Wanneer de pijn aan uw knie ondraaglijk en belemmerend is, biedt een knieprothese uitkomst. Door het plaatsen van een nieuwe knie verdwijnt de stijfheid en pijn en beweegt u weer soepel en zonder pijn. De knieoperatie kan in een dag uitgevoerd worden. Na de operatie mag u vaak direct naar huis om daar te herstellen. Om het herstel te bevorderen, is het langzaam bewegen van de knie meteen toegestaan.

Veelgestelde vragen over knieslijtage

Is een nieuwe knie altijd nodig bij een versleten knie?

Pijn bij beginnende slijtage aan de knie kan verholpen worden met medicijnen, zoals paracetamol of ontstekingsremmers. Als de knie aantoonbaar versleten is, bijvoorbeeld door het maken een röntgenfoto, is er geen andere mogelijkheid dan het plaatsen van een knieprothese.

Wordt een knieoperatie vergoed?

Een knieoperatie wordt in alle gevallen vergoed door de zorgverzekeraar. Wel betaalt u uw verplichte eigen risico en eventueel vrijwillig verhoogd eigen risico.

Is de pijn na de operatie meteen weg?

De vervelende pijn die u voor de operatie in de knie had, is na de ingreep vrijwel zeker verdwenen. U kunt wel de zogenaamde ‘operatiepijn’ ervaren. Deze pijn verhelpt u met pijnstilling en door de knie langzaam en voorzichtig te bewegen.

Kan ik alles doen met een knieprothese?

De nieuwe knie is in veel opzichten vergelijkbaar met een echte knie, maar de knieprothese is niet zo weerbaar als een normale, gezonde knie. Dagelijkse activiteiten voert u zonder problemen uit met de nieuwe knie, maar intensieve en belastende activiteiten worden afgeraden. Sporten als hardlopen, squashen en sporten waarbij de kans op vallen groot is, zijn niet verstandig om te doen met de knieprothese.

Meer informatie

Bent u benieuwd of u een versleten knie heeft of wilt u meer informatie? Neem contact op met Orthoparc via 088 891 0010 of info@orthoparc.nl, of maak een afspraak.

Orthoparc Bosch en Duin

Biltseweg 14
3735 ME Bosch en Duin
088 891 0010
info@orthoparc.nl

Routebeschrijving

Orthoparc Rozendaal

Rosendaalselaan 30
6891DG Rozendaal
088 891 0010
info@orthoparc.nl

Routebeschrijving

Orthoparc Haarlem

Van Eedenstraat 14
2012 EM Haarlem
088 891 0010
info@orthoparc.nl

Routebeschrijving

Orthoparc Lelystad

Reaalhof 1a
8232 VS Lelystad
088 891 0010
info@orthoparc.nl

Routebeschrijving

Vestigingen Orthoparc
Contact