Voorbereiding

Een goede voorbereiding op de operatie zorgt ervoor dat u sneller herstelt na de operatie en vermindert de kans dat er dingen misgaan (complicaties). Het is van belang dat uw algehele conditie beoordeeld wordt voordat u geopereerd wordt.

Hieronder staan de voorbereidingen die nodig kunnen zijn bij een heupoperatie:

1
Een bloedonderzoek
3
Een hartfilmpje (ECG)
2
afspraak met de anesthesioloog of anesthesie verpleegkundige
4
Recente medicijnlijst

Voorbereidingen thuis

Na de operatie loopt u een aantal weken met een loophulpmiddel, bijvoorbeeld met krukken of een rollator. Hoewel u mag bukken, kan het zijn dat u dit de eerste weken na de operatie toch nog moeilijk vindt. Dit heeft natuurlijk gevolgen voor uw dagelijks leven. We adviseren u om in de periode vóór de operatie enkele voorbereidingen in huis te treffen, zodat u na de operatie zo zelfstandig mogelijk kunt functioneren.

Thuis

Verwijder los op de vloer liggende kleden, elektriciteitsdraden etc., waarover u zou kunnen struikelen.

Stoel, bed en sanitair

Na de operatie mag u niet op een lage stoel, een laag bed of toilet zitten. Daarom adviseren wij u die te verhogen.

  • Soms kan het de eerste weken na de operatie prettig zijn op een hogere WC te zitten. Met een toiletverhoger kunt u een laag toilet verhogen. Zorgt u ervoor dat de zitting stevig vastzit. Een toiletverhoger is verkrijgbaar bij de thuiszorgwinkel.
  • Als u een waterbed heeft dan is het verstandig de eerste weken na de operatie op een ander bed te slapen. Een waterbed is soms niet stevig genoeg bij het in – en uitstappen van het bed.
  • Gebruik de eerste weken na de operatie zo veel mogelijk een hoge stoel met armleuningen.
  • Plaats in uw douche een kruk of tuinstoel, zodat u, als u dat fijn vindt, zittend kunt douchen. Om vallen te voorkomen kunt u eventueel ook een antislipmat neerleggen en handgrepen aan de muur bevestigen.

Schoenen na de operatie

Het kan na de operatie lastig zijn schoenen aan- of uit te trekken. Het gebruik van instapschoenen of een lange schoenlepel kan daarbij helpen. Voorkom dat u uitglijdt door schoenen te dragen met goede rubberen zolen en schoenen met een dichte hiel te dragen. Zorg voor niet te strakke schoenen, in verband met mogelijke zwelling van de voet.

‘Helping hand’ (grijparm)

Een handig hulpmiddel is de zogenaamde ‘helping hand’, waarmee u dingen van de vloer kunt pakken. Daarnaast is het ook een hulpmiddel om uw onderbroek aan te trekken. Deze is te koop bij de thuiszorgwinkel.

Eigen bijdrage

Wilt u gebruik maken van de diensten van een thuiszorgorganisatie of van een zorghotel, dan is het goed te weten dat er een eigen bijdrage aan verbonden is. Deze bijdrage is afhankelijk van uw inkomen. Neem voor meer informatie contact op met de thuiszorginstantie in uw woonplaats of het betreffende zorghotel.

Vraag meer informatie aan

Voordat u zich aan de heup laat opereren, moet u goed weten waarom een operatie nodig is, wat de operatie inhoudt en hoe het herstel na de operatie zal verlopen.

Contact