Voorste kruisband reconstructie

Voorste-kruisbandreconstructie

Is uw voorste kruisband gescheurd door sporten of een ongeluk? Vaak als dit gebeurt hoort u een ‘knap’ in de knie waarna de knie dik wordt. Door de gescheurde kruisband heeft u het gevoel dat u door uw knie zakt of dat uw knie instabiel is. Niet iedereen met een scheur in de voorste kruisband hoeft geopereerd te worden, maar bij aanhoudende instabiliteit is het verstandig de kruisband te reconstrueren om schade in de toekomst te voorkomen.

De behandeling

Om de diagnose te stellen bespreekt de orthopedisch chirurg uw klachten en onderzoekt uw knie. We maken röntgenfoto’s en eventueel een MRI-scan.

Een gescheurde kruisband wordt meestal behandeld met fysiotherapie. U krijgt oefeningen die de kracht en controle van uw spieren vergroten. Mocht fysiotherapie niet genoeg helpen, dan is een kijkoperatie de beste oplossing.

Voorste-kruisbandoperatie

Het plaatsen van een nieuwe kruisband ofwel ‘voorste-kruisbandreconstructie’ gebeurt tijdens een kijkoperatie. Tijdens dezelfde operatie kan ook de meniscus gehecht worden of een kapotte meniscus gedeeltelijk verwijderd worden.  Zie  kijkoperatie knie voor de details van de operatie.

Naast de standaard procedure tijdens de kijkoperatie, ondernemen we onderstaande stappen voor een voorste-kruisbandreconstructie:

  • We maken een kleine snee in uw knieholte en zoeken van daaruit uw hamstring-pezen op. Die gebruiken we om uw nieuwe kruisband te maken. Na de operatie groeien de hamstring-pezen vanzelf weer aan.
  • We maken een snee aan de voorkant van uw knie. Van daaruit boren we zogenoemde tunnels: een in het bot van uw onderbeen en een in het bot van uw bovenbeen. Soms boren we in beide botten 2 tunnels, dit is de ‘dubbelbundeltechniek’.
  • Door de tunnels plaatsen we de nieuwe kruisband. In uw onderbeen zetten we de kruisband vast met een schroef. In uw bovenbeen zetten we deze vast met een fixatieplaatje. Bij de dubbelbundeltechniek bestaat de nieuwe kruisband uit 2 bundels.

De operatie duurt ongeveer 70 minuten tot anderhalf uur.

Na de operatie kunt u naar verwachting weer goed bewegen. De totale revalidatie kan 11 tot 13 maanden duren.

Voorste-kruisbandrevalidatie

De eerste dagen na de operatie is uw knie gezwollen en voelt uw been mogelijk stijf aan, vooral in de ochtend. Dit wordt na verloop van tijd minder. De eerste tijd kunt u de knie wat minder goed bewegen, ook zal de knie nog een tijd pijnlijk zijn. Dit is allemaal normaal. De zwelling en pijn nemen af als u oefeningen doet en regelmatig korte stukjes loopt.  De eerste 2 weken na de operatie loopt u met krukken.

Voor meer informatie over een voorste-kruisbandreconstructie kunt u contact met ons opnemen via 088 891 0010 of via info@orthoparc.nl.

Contact